Actiestand of even niets doen?

Meer controle over jouw to-do-lijst: Tip 1

do 28 april 2022
Door stress versnelde ademhaling weer kalmeren door middel van een kalmerende ademhalingsoefening

Zo behulpzaam...

Als één van haar kinderen haar iets vraagt, staat ze als vanzelf al op om ervoor te gaan zorgen. Als een collega op het werk ergens mee zit, helpt ze altijd. Ze geeft veel om de mensen om haar heen. En iedereen is heel erg blij met haar: ze kunnen zo goed op haar bouwen, niets is haar te veel, ze staat altijd klaar en ze levert hoge kwaliteit werk af.

... maar niet alles kan

Alleen, ze begint de laatste tijd wel heel erg slecht te slapen. De lijst van dingen die ze allemaal nog moet doen, wordt steeds langer, hoe zeer ze ook haar best doet. Haar hoofd loopt over en ze is het overzicht aan het verliezen over wat er allemaal moet. Dit kan zo niet langer doorgaan. Er moet iets gebeuren.

Is er überhaupt actie nodig?

In mijn vorige blog schreef ik over de 5 vragen waarmee je kunt bepalen of een actiepunt wel of niet op je to-do-lijst terecht hoeft te komen. De eerste vraag is “Moet ik dit nu DOEN?”. Als iemand tegen een probleem aan loopt, of haar hart bij je komt luchten omdat zij ergens mee zit, is het heel natuurlijk om als 1e reactie bij jezelf te voelen: “Wat kan ik voor haar doen? Hoe kan ik haar helpen?”. Maar eigenlijk nog belangrijker dan “Wat?” of “Hoe?” is de vraag: “Moet er überhaupt iets gedaan worden?”

Meteen opstaan en rennen is helemaal niet altijd gewenst

Soms is het voldoende om een luisterend oor aan te bieden, zodat de ander zich gehoord voelt en al pratende de dingen voor zichzelf op een rijtje kan zetten. Aan je kind kun je eens een tegenvraag stellen “Wat zou jou nu kunnen helpen?”. Geef het de kans om zelf eens een oplossing voor z’n probleem te bedenken. Vaak kan het het daarna, eventueel met een korte instructie van jouw kant, helemaal zelf oplossen: Je zult merken wat een geweldige boost dit geeft aan z’n zelfvertrouwen. 🌞

Wat een eye-opener!

Mijn cliënt geeft aan dat ze zich er eigenlijk helemaal niet van bewust was dat ze uit automatisme zo snel in de actie-stand schiet. Ze realiseert zich, dat deze reactie van haar er mede aan bijdraagt dat actiepunten automatisch bij haar terechtkomen. We spreken af dat ze in de komende tijd hiermee gaat oefenen. Het zal vast niet in 1x goed gaan en dat hoeft ook niet. Wel zal ze zich er steeds meer van bewust worden als er weer een actiepunt is, dat zich ongevraagd op haar to-do-lijst ertussen probeert te wringen.

Meer ruimte in haar hoofd

Doordat ze aan de voorkant van haar to-do-lijst de instroom van actiepunten beetje bij beetje laat afnemen, komt de tijd die ze kan besteden op een dag weer meer in balans met de hoeveelheid werkzaamheden die ze moet doen. Dit geeft ademruimte en weer wat meer overzicht. En met de zo ontstane rust in haar hoofd zal het piekeren voor het in slaap vallen ook verdwijnen.

Wil je ook meer tips?

Vind jij deze tip ook zo handig? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis en voor niets elke week een handige tip voor meer rust en ruimte in je hoofd en in je lijf: Nieuwsbrief inschrijven.

#controleoverjouwtodolijst #rustinjehoofd #ruimteinjehoofd #stresspreventie #burnoutpreventie

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!



Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.