Als stress te veel wordt…

Als je er op tijd bij bent, kun je een burn-out voorkomen 💜

do 07 april 2022
Als stress te veel wordt… Als je er op tijd bij bent, kun je een burn-out voorkomen 💜

Het moment waarop het mis ging

M’n man maakte een grapje en ik begon met lange uithalen te huilen, zo zonder aanleiding op een woensdagochtend tijdens het gereed maken van de lunchtrommeltjes voor de kinderen. Ik kon gewoon niet meer stoppen met huilen. Het was alsof er een dam was doorgebroken, die niet meer te dichten was. Wat gek was, want er was verder toch niets met me aan de hand?

Ik meldde me ziek

In overleg met de huisarts meldde ik me ziek. Ik schreef nog in een mailtje aan m’n teamleden: “Over een week of drie verwacht ik weer terug te zijn.” Dat bleek een misvatting. Na 6 weken begon ik te beseffen dat het wel eens wat langer kon gaan duren. Lichamelijk zat ik namelijk helemaal aan de grond, ik was òp. Mijn reservebatterij was helemaal leeg.

Mijn herstel duurde langer dan gedacht: ik had een echte burn-out

Hele dagen lag ik op het bed van de logeerkamer. Alleen als m’n man naar z’n werk was en de kinderen thuis, kwam ik naar beneden en deed het hoognodige van wat moest Als twee mensen tegelijkertijd tegen mij begonnen te praten, gingen mijn hersenen op slot en kon ik niet meer nadenken. M’n geheugen was een zeef. Van het eerste jaar van m’n burn-out kan ik mij niet veel meer herinneren.

Terugkijkend was het begrijpelijk dat ik burn-out ging

Dit gebeurde flink wat jaren geleden met mij. Het duurde 2 jaar eer ik mij weer helemaal beter kon melden. Terugkijkend snap ik wel dat dit kon gebeuren: In een baan, waarvan ik het idee had dat die op zich wel bij mij paste, maakte ik véél meer uren dan dat ik betaald kreeg. Met daarnaast thuis ook nog een gezin met 2 jonge kinderen, was dit vragen om problemen. En als ik eerlijk ben, had mijn lijf in de aanloop naar m’n burn-out wel degelijk almaar dringendere alarmsignalen afgegeven. Alleen wist ik toen nog niet hoe ik ernaar moest luisteren of wat ze betekenden. Ik had veel last van hoofdpijn en nek- en schouderklachten. Ik kon m’n hoofd niet meer ‘uit’ zetten dat bleef maar piekeren waardoor ik weer slecht sliep. Ik had een kort lontje (en voelde me daarna weer schuldig dat ik zo uitgevallen was).

Ik ben anders uit m’n burn-out gekomen

Vanaf het moment dat ik burn-out thuis kwam te zitten heb ik een hoop uitgezocht. Acupunctuur speelde een hele belangrijke rol in mijn herstel. Het grote effect dat acupunctuur heeft op stressklachten, vond ik dusdanig fascinerend dat ik niet alleen mij heb omgeschoold van chemicus naar acupuncturist, maar dat ik mij na m’n acupunctuur studie ook gespecialiseerd heb in de behandeling van stressklachten.

Als je op tijd ingrijpt, kun je een burn-out voorkomen

Omdat ik uit eigen ervaring weet wat het effect van een burn-out op je lijf en op je geest kan zijn, gun ik het iedereen dat stress nooit zover hoeft te komen dat deze overgaat in overspannenheid of burn-out.

Dit geeft mij de drive om in mijn praktijk zoveel mogelijk vrouwen te helpen die stressklachten hebben. Zodat zij op tijd weggeleid worden, weg van een dreigende burn-out, naar rust en ruimte in hun hoofd en in hun lijf. Zodat zij nooit hoeven te ervaren wat ikzelf heb meegemaakt.

Want als je op tijd ingrijpt, kun je een burn-out namelijk voorkomen. 💜

Hoe is het met jou?

Herken jij je in één of meer van de signalen van stress: Je hoofd loopt over, Je piekert veel en je slaapt daardoor ook slecht, je reageert prikkelbaar op je omgeving? En wil je graag even sparren over hoe je deze signalen in jouw situatie moet interpreteren? Maak een afspraak met me voor een vrijblijvend telefonisch gesprek, waarin we samen in kaart brengen wat voor jou een gezonde volgende stap zou kunnen zijn: Vrijblijvende gratis afspraak maken. 💜

#stresspreventie #burnoutpreventie #zorggoedvoorjezelf #stressklachten #geenstressmeer

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!



Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.