Is dit wat nodig is om mijn doel te bereiken?

Meer controle over jouw to-do-lijst: Tip 4

do 09 juni 2022
Dit doen? Of toch beter iets anders? Is dit de beste aanpak om mijn doel te bereiken?

Er was eens een houthakker…

Op de eerste dag bij z’n nieuwe werkgever ging hij vol enthousiasme aan het werk: Hij kapte twintig bomen. De volgende dag stond hij wat vroeger op en wilde het die dag nog beter gaan doen: Hij kapte achttien bomen. Hij dacht: “Ik zal wel moe zijn. Morgen gaat het vast beter. ”De volgende dag kapte hij er elf, daarna zes en de laatste dag was hij de hele middag bezig om zijn derde boom te kappen. Niet wetend wat hij moest doen en ongerust over zijn toekomst bij het bedrijf ging hij naar zijn leidinggevende. Deze vroeg hem: ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen?” De houthakker antwoordde: “Slijpen? Ik heb geen tijd gehad om te slijpen. Ik heb het veel te druk met kappen.”

Is dit de beste aanpak om mijn doel te bereiken?

Eerder schreef ik al over de 5 vragen waarmee je kunt bepalen of je een actiepunt wel of niet op je to-do-lijst terecht hoeft te zetten. De vierde vraag in dit rijtje is “Moet ik DIT nu doen?”. Houthakkermetaforen zoals hierboven worden veel gebruikt door bekende auteurs op het gebied van leiderschap zoals Steven Covey en John Maxwell. Je kunt ze toepassen op alles, zowel je werk als privé. Welk doel wil je bereiken met het actiepunt waar je op dit moment de meeste tijd aan besteedt? Om maar in de houthakkermetaforen te blijven: is de bijl met z’n langdurige slijpprocedure de beste aanpak om jouw doel te bereiken, of zal een cirkelzaag jou misschien sneller en efficiënter naar jouw doel brengen?

Win-win: Betere aanpak geeft tijd over en dus betere balans voor jezelf

Door kritisch te kijken naar of wat je doet, jou ook dichter brengt bij waar je wilt zijn, creëer je een win-win situatie voor jezelf. Je omzeilt nu het demotiverende “Ik werk ongelofelijk hard, ik maak superveel uren, en toch krijg ik m’n werk maar niet af”. In plaats daarvan geeft het je een voldaan gevoel dat je, door de juiste keuzes te maken in wat je doet, echt datgene gedaan krijgt wat je wilt. Hier kom nog bij dat, omdat je de efficiëntste aanpak kiest, je als het goed is tijd over gaat houden. Tijd waarin je vrij bent om te kiezen wat je blij maakt en waar je jezelf mee oplaadt. Op deze manier rond je dus niet alleen de items op je to-do-lijst sneller af, maar zorg je ook voor een betere werkbalans voor jezelf.

Ook toepasbaar op je privé leven

Wist je dat je deze tip niet alleen op je werk kunt toepassen, maar ook in je privé tijd? Natuurlijk zijn de doelen die je jezelf privé stelt hele andere. Waar je in je werk wordt afgerekend op milestones en targets, zul je met je gezin andere dingen belangrijk vinden, zoals bijvoorbeeld naast alle sporten en clubjes ook nog tijd voor elkaar kunnen vrijmaken, vrienden en familie bezoeken. En vergeet vooral ook niet tijd voor jezelf als doel te stellen: Jouw eigen ontspanning, waarin je alle prikkels van de week kunt verwerken, waardoor je weer ruimte in je hoofd krijgt en energie om die dingen te doen die voor jou belangrijk zijn.

Probeer het zelf ook eens uit: Wat ga jij doen met de tijd die je overhoudt?

Ervaar hoe deze tip voor jou kan werken: Wat zijn de drie belangrijkste dingen die je de komende week wilt bereiken, zowel op werkgebied als privé? Pak je agenda erbij, die waarschijnlijk vol staat met allerlei afspraken en werkzaamheden: Gaan deze je allemaal helpen om jouw doelen voor aankomende week te halen? En zo niet, wat zou je in plaats daarvan anders kunnen doen, wat je wel dichter brengt bij wat jij graag wilt bereiken deze week? En kijk aan het einde van de week ook eens terug: Wat heeft het je gebracht om je week anders in te richten, beter passend bij wat je wilt bereiken? 🌞 💜

Wie ben ik?

Ik ben Simone Thewissen van Sakura Acupunctuur. Ik behandel vrouwen die zo veel stress hebben van alles wat er nodig is om hun gezin, hun werk en hun sociale leven goed te laten draaien, dat hun hoofd overloopt en ze spanning, onrust en zelfs pijn in hun lijf voelen. Door middel van acupunctuur en coaching zorg ik ervoor dat ze weer rust in hun lijf en ruimte in hun hoofd krijgen en pijnvrij hun leven weer kunnen leven.

Wil je ook meer tips?

Vind jij deze tip ook zo handig? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis en voor niets elke week een handige tip voor meer rust en ruimte in je hoofd en in je lijf: Nieuwsbrief inschrijven.

#controleoverjouwtodolijst #rustinjehoofd #ruimteinjehoofd #stresspreventie #burnoutpreventie

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!



Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.