Moet ik het echt zelf doen?

Meer controle over jouw to-do-lijst: Tip 3

do 12 mei 2022
Is het belangrijk en verstandig dat ik dit actiepunt zelf doe? Of is het beter om het door iemand anderste laten doen? – Tip 3 voor meer controle over jouw to-do-lijst

Niet nog een taak erbij!

“O nee, daar komt hij weer aan. Elke keer als hij bij mij langs is geweest ben ik weer opgezadeld met zìjn actiepunten, terwijl die toch echt niet horen bij mijn taakomschrijving. Laat het hem toch lekker zelf doen. Ik heb het al druk genoeg.” Een collega op het werk van één van mijn cliënten is heel bedreven in het dumpen van zijn eigen actiepunten bij anderen.

Als iets op de to-do-lijst staat, blijft het er ook

Een andere cliënt van me merkte laatst op dat als iets eenmaal op haar to-do-lijst staat, zij deze klus altijd klaart, ondanks dat iets lang niet altijd haar expertise is. Met name die laatste dingen kosten haar ongelofelijk veel tijd door al het extra uitzoekwerk dat ermee samenhangt. Tijd die ze eigenlijk niet heeft, waardoor het ten koste gaat van de werkzaamheden die belangrijk zijn voor haar.

Mijn taak? Of die van een ander?

In één van mijn vorige blogs schreef ik over de 5 vragen waarmee je kunt bepalen of een actiepunt wel of niet op je to-do-lijst terecht hoeft te komen. De derde vraag in dit lijstje is “Moet IK dit nu doen?”. Zoals de voorbeelden hierboven al laten zien, komen er soms actiepunten op hun to-do-lijst terecht waarvan je je kunt afvragen of dat wel terecht is. Zijn zij de beste persoon om die taak uit te voeren? Als het niet direct hun kennis of expertise is, zou het dan niet beter zijn om die taak of actie uit te besteden aan iemand die er wel bedreven in is?

Uitbesteden = win-win situatie

Door een actiepunt waarvan ze geen kennisdrager zijn uit te besteden, wordt de klus niet alleen geklaard, maar ook nog eens in een kortere tijd. Bovendien houden ze zo zelf meer tijd over voor die taken waar ze wel expert in zijn en kunnen ze deze met meer aandacht uitvoeren. Een win-win situatie voor iedereen dus.

Probeer het zelf eens uit: Ben jij de beste persoon om dit te doen?

Deze tip kun je ook zelf toepassen: Als er zich in de komende tijd een situatie voordoet, waarvan je hebt vastgesteld dat 1) er actie nodig is, en 2) dat het voor jou ook belangrijk is dat er actie op ondernomen wordt, stel jezelf dan vervolgens de vraag: “Ben ik de beste persoon om dit te doen? Of zijn er anderen die dit beter kunnen dan ik?.” Weet dat je het echt niet altijd allemaal zelf hoeft te doen, je mag anderen om hulp vragen. 💜

Wie ben ik?

Ik ben Simone Thewissen van Sakura Acupunctuur. Als acupuncturist behandel ik vrouwen die zo veel stress hebben van alles wat er nodig is om hun gezin, hun werk en hun sociale leven goed te laten draaien, dat hun hoofd overloopt en ze spanning, onrust en zelfs pijn in hun lijf voelen. Door middel van acupunctuur en coaching zorg ik ervoor dat ze weer rust in hun lijf en ruimte in hun hoofd krijgen en pijnvrij hun leven weer kunnen leven.

Wil je ook meer tips?

Vind jij deze tip ook zo handig? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis en voor niets elke week een handige tip voor meer rust en ruimte in je hoofd en in je lijf: Nieuwsbrief inschrijven.

#controleoverjouwtodolijst #rustinjehoofd #ruimteinjehoofd #stresspreventie #burnoutpreventie

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!



Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.