Moet het echt nu? Of kan het ook wachten?

Meer controle over jouw to-do-lijst: Tip 5

do 23 juni 2022
Moet het echt nu? Of kan het ook later? Meer controle over jouw to-do-lijst: Tip 5

Opzij, maak plaats, ik heb ongelofelijke haast

Heb jij ook van die dagen waarop alles tegelijk af moet? Alles heeft spoed, nergens is er ruimte om iets uit te stellen. Iedereen zegt dat zijn project spoed en de allerhoogste prioriteit heeft. Je rent de hele dag van hot naar her en eigenlijk zijn er te weinig uren in een dag om alles gedaan te krijgen.

Koste wat kost, maar het is gelukt

Je besluit (voor deze keer) je weekend op te offeren, zodat je toch dat spoedadvies kunt publiceren, of dat onderzoek af kunt ronden. Op maandagochtend first thing ligt het bij je opdrachtgever. Je haalt opgelucht adem. Net gehaald. En dan… ligt al jouw harde werk zo een maand op dat bureau te verstoffen zonder dat er ook maar wat mee gedaan wordt… Heb je hier nou jouw hele weekend voor opgeofferd..!?!

Niet alles heeft hoogste prioriteit

Ondanks dat opdrachtgevers je misschien anders willen doen geloven: Niet alles heeft de hoogste prioriteit. Echt niet alles hoeft op stel en sprong af te zijn. In één van mijn vorige blogs schreef ik over de 5 vragen waarmee je kunt bepalen of een actiepunt wel of niet op je to-do-lijst terecht hoeft te komen. De allerlaatste vraag in dit lijstje is “Moet ik dit NU doen?”. Met de 4 vragen in mijn eerdere blogs heb je al een schifting gemaakt òf je überhaupt met dit actiepunt aan de slag gaat. Als jouw antwoord op alle voorgaande 4 vragen “Ja” was, dan rest je nog maar 1 ding: en dat is bepalen wanneer je dit gaat doen. Zoals ik in het voorbeeld hierboven al laat zien, soms lijkt alles NÚ te moeten gebeuren. Het is echter maar zeer de vraag of dat daadwerkelijk het geval is.

Maak een schifting: Wat moet echt nu? En wat kan later?

Je kent ze vast wel die opdrachtgevers die bij alles wat ze van je vragen zeggen dat het “Spoed!” is. Van anderen daarentegen weet je dat als die spoed aanvragen, er ook daadwerkelijk iets aan de hand is. Maak een inschatting van de ernst van de ‘spoed’ en rangschik je opdrachten daarnaar: Wat moet echt nu? En wat kan wel even wachten?

Vakantie is het ultieme moment waarop je moet kiezen wat je nu gaat doen en wat niet

Om je bij deze inschatting te helpen, kun je in gedachten doen alsof je over twee weken op vakantie gaat: Je kunt simpelweg niet alles af krijgen. Je moet kiezen. Je kunt jezelf nu eenmaal niet in tweeën delen. Waar ga je jouw tijd aan besteden? En waar ga je pas over (minimaal) 2 weken naar kijken? Deel vervolgens deze planning met jouw opdrachtgevers. Op basis van de argumenten die je terug krijgt, kun je eventueel je rangschikking in prioriteit nog wat aanpassen. En vanaf dat moment hou je je aan jouw eigen planning.

Probeer het eens: Maak zo ruimte in je dag-tot-dag planning

Ervaar hoe deze tip voor jou kan werken: Welke 3 projecten hebben komende week voor jou de hoogste prioriteit? Focus je hier de hele week op. En kijk aan het einde van de week ook eens terug: Wat heeft het je gebracht om je te richten op wat echt nu moest gebeuren? Gaf deze focus je wat meer adempauze, wat meer ruimte? 🌞 💜

Wie ben ik?

Ik ben Simone Thewissen van Sakura Acupunctuur. Ik behandel vrouwen die zo veel stress hebben van alles wat er nodig is om hun gezin, hun werk en hun sociale leven goed te laten draaien, dat hun hoofd overloopt en ze spanning, onrust en zelfs pijn in hun lijf voelen. Door middel van acupunctuur en coaching zorg ik ervoor dat ze weer rust in hun lijf en ruimte in hun hoofd krijgen en pijnvrij hun leven weer kunnen leven.

Wil je ook meer tips?

Vind jij deze tip ook zo handig? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis en voor niets elke week een handige tip voor meer rust en ruimte in je hoofd en in je lijf: Nieuwsbrief inschrijven.

#controleoverjouwtodolijst #rustinjehoofd #ruimteinjehoofd #stresspreventie #burnoutpreventie

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.