Nut en noodzaak?

Meer controle over jouw to-do-lijst: Tip 2

do 05 mei 2022
Is elk actiepunt op jouw to-do-lijst belangrijk of noodzakelijk voor jou? Zeg “Nee” als dit niet het geval is – Tip voor meer controle over je to-do-lijst

Wat doen die actiepunten op mijn to-do-lijst?

Herken je dit? Af en toe probeer ik met de blik van een buitenstaander naar alle actiepunten op mijn to-do-lijst te kijken om te bepalen of ze daar nog steeds thuis horen. Van sommige actiepunten vraag ik mij dan af wat ze daar nou eigenlijk doen.

Leuk voor als ik tijd over heb

Na ja, eigenlijk weet ik het wel: op het moment van op m’n lijst zetten leken sommige dingen mij erg leuk om te doen of om te leren. En dan zet ik ze op m’n lijst ‘voor het geval dat ik tijd over mocht hebben’. Alleen, ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik heb geen tijd over. En omdat ze wel continu erop blijven staan, zorgen ze ervoor dat m’n to-do-lijst druk aan blijft voelen. Als ik te veel van dit soort actiepunten heb staan, maakt dat het moeilijker voor me om m’n overzicht te bewaren over die dingen die echt belangrijk voor me zijn.

Voor mezelf of voor mijn omgeving?

Andere actiepunten horen niet persé bij mij, zijn niet mijn corebusiness, maar daar heb ik meer vanuit automatisme “Ja” tegen gezegd, gewoon omdat het mij gevraagd werd. Het zijn dus geen dingen die voor mij essentieel zijn, maar die mijn omgeving van mij vraagt, zoals bijvoorbeeld helpen op school in de klas van m’n kinderen.

Nut en noodzaak?

In één van mijn vorige blogs schreef ik over de 5 vragen waarmee je kunt bepalen of een actiepunt wel of niet op je to-do-lijst terecht hoeft te komen. De tweede vraag in dit lijstje is “MOET ik dit nu doen?”. Zoals ik in de voorbeelden hierboven al laat zien: er komen soms actiepunten op m’n to-do-lijst terecht die op het eerste gezicht niet direct belangrijk of noodzakelijk voor mijzelf zijn. In zo’n geval is het raadzaam om, voordat ik deze actiepunten accepteer, ze kritisch tegen het licht te houden: Wat is mijn drijfveer om dit te doen? Is het wellicht verstandiger, aangezien mijn tijd ook kostbaar en niet oneindig is, om in dit geval “Nee” te zeggen?

Let op: ook genieten is essentieel!

Een valkuil hierbij kan zijn, dat ik alleen nog maar hard aan de slag ga met hele serieuze dingen, die objectief nut en noodzaak hebben. Terwijl ik weet dat ook dingen die me blij maken, waar ik van geniet en ontspan, belangrijk voor mij zijn: namelijk voor m’n geestelijke en m’n lichamelijke gezondheid ❣️

Ruimte voor wat echt belangrijk is

Door op deze manier kritisch naar m’n actiepunten te kijken, en dus ook “Nee” te zeggen tegen dingen die op mijn pad komen, krijg ik ruimte voor die dingen die voor mij echt belangrijk zijn. En komt er nu iets langs waarvan het enige ‘nut’ is dat ik er blij van word: Dan zet ik het heerlijk op mijn to-do-lijst onder het kopje “Ontspanning”, want dat is óók een enorm belangrijk actiepunt! 🌞

Wil je ook meer tips?

Vind jij deze tip ook zo handig? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis en voor niets elke week een handige tip voor meer rust en ruimte in je hoofd en in je lijf: Nieuwsbrief inschrijven.

#controleoverjouwtodolijst #rustinjehoofd #ruimteinjehoofd #stresspreventie #burnoutpreventie

Essentieel en zeer zeker ook noodzakelijk actiepunt op je to-do-lijst: Ontspanning! 🌞

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!



Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.