Versnelde ademhaling door stress

Tip hoe je je ademhaling weer tot rust kunt brengen

do 14 april 2022
Door stress versnelde ademhaling weer kalmeren door middel van een kalmerende ademhalingsoefening

Keihard aan het werk…

M’n ademhaling zit helemaal bovenin en m’n borstkas gaat zo snel op en neer dat je zou zeggen dat ik keihard tegen de wind in ben aan het fietsen met regen d’r bij ook nog! Ik ben hard aan het werk, dat is overduidelijk.

… of misschien toch niet

Alleen, ik zit al een uur stil achter m’n bureau naar een webinar te kijken. M’n lijf doet verder helemaal niks. Hier komt nog bij: ik ben me er niet eens van bewust dat mijn ademhaling afwijkend is . Dit voelt als normaal, want zo is mijn ademhaling altijd, toch?

Stresssysteem in de overdrive

Flink wat jaren geleden werd m’n stresssysteem continu geprikkeld om alert te zijn langdurig hoge stress op mijn werk: mijn lijf was er klaar voor om op elk moment te kunnen vechten of vluchten. Er was geen moment van rust meer. Hierdoor had ik niet alleen een snelle en hoge ademhaling, maar ook een hogere hartslag. Longen en Hart zijn nu eenmaal nauw met elkaar verbonden, ook in de Chinese geneeskunde.

En mijn kalmeringssysteem dan?

Het kalmeringssysteem in je lijf zorgt ervoor dat je je kunt ontspannen en je energie weer kunt opladen. Als je stresssysteem heel erg actief is, is het heel lastig om terug te schakelen naar je kalmeringssysteem. Probeer maar eens rustig op de bank te gaan zitten op het moment dat je hoofd nog overloopt van alles wat er allemaal gedaan moet worden… 😊

Hier komt nog bij: als je eenmaal een versnelde ademhaling hebt, dat je hersenen dan denken: “Zie je wel: een snelle ademhaling. Er is dus echt iets aan de hand.” En dus zorgen ze ervoor dat je stresssysteem actief blijft.

Kalmeringssysteem aanzetten vraagt om actie

In geval van langdurige stress is het dus heel lastig voor je lijf om zelf het kalmeringssysteem weer aangezet te krijgen. Hier kun je het een handje bij helpen. En het mooie is: dit kan via diezelfde ademhaling. 🌞

Je gaat heel bewust heel rustig ademhalen. Het beste tempo voor deze kalmerende ademhaling is 6 ademhalingen per minuut: dan heb je zogenaamde hartcoherentie: dit is die ademhalingssnelheid van je Longen die optimaal bij de processen van jouw Hart aan sluit, waardoor ook je Hart tot rust kan komen. Na 10 tot 15 minuten zo ademhalen zul je merken dat er rust komt in je hele lijf. Je hebt jezelf een reset gegeven.

Ik kan nu terugschakelen

Inmiddels weet ik hoe een langzame ademhaling in rust hoort te voelen. En ben ik mij dus ook sneller bewust van die momenten waarop stresshormonen door m’n lijf zijn aan het razen, die m’n ademhaling versnellen. Als ik op zo’n moment even de tijd neem om mijn ademhaling te kalmeren, heb ik hier de rest van de dag plezier van: Ik ervaar meer rust, waardoor ik ook meer overzicht heb over datgene dat voor mij belangrijk is.

Korte oefening: hoe snel is jouw ademhaling?

Wil jij weten hoe snel jouw ademhaling is? Pak pen en papier en zet een timer op 1 minuut. Elke inademing zet je een streepje omhoog, en bij je uitademing zet je een streepje naar beneden: je krijgt een zaagtand. Wat is jouw ademhalingssnelheid? Laat het me weten hieronder in de comments. 😃

#kalmerendeademhaling #burnoutpreventie #stresssysteem #kalmeringssysteem #snelleademhaling

Meten hoe snel je ademhaling is: Is deze versneld door stress?

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!



Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.