Waarom kan ik m’n to-do-lijstjes pas loslaten als ik flink ziek ben?

do 27 januari 2022
Lorem ipsum

Opgelucht als ik ziek ben...?

Hoge koorts heeft me gevloerd. M’n lijf doet pijn. M’n hoofd is zwaar en wazig. Ik moet er niet aan denken om rechtop te gaan zitten, laat staan om 1 voet buiten het bed te zetten. Ik heb m’n oordoppen in zodat ik al het andere geluid buiten kan sluiten. Ik heb alleen aandacht voor mezelf, niks anders. Heel tegenstrijdig voelt iets in me zich ook opgelucht: ik kan even niks dus ik hoef ook even helemaal niks, ik màg alleen maar liggen... Even wordt er geen beroep op me gedaan.

Er is een tijd geweest dat flink ziek worden het enige moment was waarop ik m’n to-do-lijstjes los kon laten.

Of beter gezegd: er is een tijd geweest waarop flink ziek worden het enige moment was waarop ik mijn to-do-lijstjes niet meer vast kòn houden en ze me uit m’n vingers glipten. Inmiddels weet ik dat als ik de lijstjes in mijn gedachten onbeperkt alle ruimte geef en ze al mijn tijd en aandacht geef, dat dan m’n hoofd en mijn agenda dichtslibben en ik m’n overzicht uiteindelijk helemaal kwijtraak.

Tijd ‘zonder lijstjes’ inplannen in mijn agenda

Ik hoor je denken: “Heel herkenbaar. En wat doe jij dan?”. Wat mij helpt, is om ook tijd ‘zonder lijstjes’ in te plannen in m’n agenda. Tijd waarin even niets moet en alles mag: wandelen, lanterfanten, dagdromen, mijmeren, of gewoon even helemaal niks. Mijn eerste me-time was een dagje naar de sauna, waarbij ik de afspraak met mezelf had gemaakt dat ik m’n gedachtenlijstjes in de kleedruimte achter zou laten. Ongelofelijk hoe weldadig het voelde het om weer eens alleen ‘lijf’ te kunnen zijn. De stroming van het water langs me voelen gaan, de wind voelen spelen met de losse haartjes op m’n hoofd. M’n denken even op pauze. Na zo’n dag zijn bij mij de muizenissen verdwenen uit m’n hoofd en kan ik weer helder nadenken over wat ik nog allemaal wil doen. Doordat ik mijzelf dit nu regelmatig gun, hoef ik dus niet meer ziek te worden om mijn to-do-lijstjes een tijdje los te kunnen laten en dat geeft heel veel ruimte en helderheid in m'n hoofd. ​

Hoe is dat voor jou?

Ik ben heel erg benieuwd hoe het voor jou is; Kunnen jouw lijstjes je soms ook horendol maken? Hoe voelt dat voor jou? Wat doe jij als je je hoofd nodig weer eens even op pauze wilt zetten? Wat werkt bij jou het beste?

Heeft dit jouw interesse gewekt?

Ben je klaar voor meer waardevolle tips voor ruimte in je hoofd en rust in je lijf?

Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!



Je kunt je vanuit elke nieuwsbrief weer hiervoor uitschrijven.

Je gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Lees hier alles over in het privacy reglement.